Kuruluş ve Tarihçe
Havacılık Yönetimi bölümü 01.09.2016 yılı içinde Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi bünyesinde faaliyetlerine başlamış ve 18.05.2018 tarihli ve 30425 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan kanun ile kurulan Tarsus Üniversitesi’ne bağlanmıştır. Bölümümüzün öğretim dili %30 İngilizcedir.
Kazanılan Unvan
Mezunlarımız istihdam edildikleri havacılık kuruluşlarındaki pozisyonlarına göre çeşitli unvanlara sahip olabilmektedir.
Kabul ve Kayıt Koşulları
Lise diplomasına sahip T.C. vatandaşı adaylar, Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan merkezi sınavlarda (TYT: Temel Yeterlilik Testi ve AYT: Alan Yeterlilik Testi) elde ettikleri başarı puanları ve sınav sonrası tercih sıralamaları göz önünde bulundurularak üniversiteye yerleştirilir. Lise mezunu yabancı uyruklu adaylar ise Yabancı Öğrenci Sınav (YÖS) sonuçlarına göre üniversiteye kabul edilirler.
Önceki Öğretimin Tanınması
Üniversitemizin öğretim dilinin %70'i Türkçe %30'u İngilizce’dir. Uluslararası öğrencilerden Türkçe dil seviyesi yeterli düzeyde olmayan öğrenciler zorunlu Türkçe hazırlık programına kayıt olurlar. Zorunlu Türkçe hazırlık programı, öğrencilerin diğer üniversitelerden üniversitemize yatay geçişleri ve bölümler arası geçişleri Senato tarafından belirlenen esaslar ve ilgili mevzuatlar çerçevesinde yürütülür.
Yeterlilik Koşulları ve Kuralları
"Tarsus Üniversitesi Ön lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği" hükümlerini sağlayan ve 240 AKTS kredisi yeterliliği ile programda yer alan tüm dersleri başarıyla tamamlayan öğrenci diploma almaya hak kazanır. İsteğe bağlı staj yapılabilmekte ve bu staj süre olarak 40 iş gününü kapsamaktadır.
Mezuniyet Derecesinin Düzeyi
Lisans
Program Profili
Havacılık sektöründe faaliyet gösteren kamu ve özel kuruluşların ihtiyaç duyduğu personelin yetiştirilmesinde uluslararası gereklilikler ve talimatlar dikkate alınmalıdır. Havacılık yönetimi bölümünde bu kuruluşların işletme ve yönetim kademelerinde görev yapacak nitelikli personel ulusal ve uluslararası mevzuatın gerekliliklerine uygun şekilde donanımla yetiştirilmektedir. Hava Taşımacılığı, Havayolu Yönetimi, Havaalanı Yönetimi, Harekat Performans, Havacılık Emniyeti ve Güvenliği gibi mesleki dersler; Finansal Yönetim, Pazarlama Yönetimi, İnsan Kaynakları Yönetimi, Lojistik Yönetimi gibi işletme yönetimi kapsamına giren kuramsal dersler ve IATA, SHGM tavsiye ve talimatlarına bağlı olarak Yer Hizmetleri, Yolcu Hizmetleri, Hava Kargo ve Tehlikeli Maddeler gibi dersler Havacılık Yönetimi Bölümü programında yer almaktadır. Bölümde verilen derslerin %30'u İngilizce dilindedir. Bu sayede havacılık endüstrisinde mesleki dil olan İngilizce'nin alandaki standartlara paralel olarak öğretilmesi amaçlanmaktadır. Ayrıca bölüm öğrencileri isteğe bağlı olarak 40 iş günü staj yapma olanağına sahiptir. Staj süreci ile öğrenciler hem teorik bilgilerinin uygulama alanındaki karşılığını gözlemleyebilecek hem de eğitim sonrası kariyer adımları için önemli bir basamak oluşturmuş olacaklardır.
Mezun İstihdam Olanakları
Havacılık Yönetimi mezunları gerekli şartları sağlamaları durumunda, resmi veya özel sivil havacılık kurum ve kuruluşlarında aşağıda belirtilen mesleklerde istihdam edilmektedirler.
* Hava Trafik Kontrolörü (ATC)
* Uçuş Harekat Uzmanı - Dispatcher
* Yükleme Uzmanı - Load Master
* Harekat Memuru
* Tarife Planlama Uzmanı
* Maliyet Kontrol Uzmanı - Cost Control
* Hava Kargo Memuru
* Ekip Planlama Uzmanı
* İş Geliştirme Uzmanı
* Charter Ticaret Uzmanı
* Yolcu Hizmeti Memuru
*Apron Memuru
* Supervisor
* Kalite Uzmanı
* Havacılık Uzmanı (Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü)
* Uçuş İşlemleri Uzmanı (TAI)
* Docplanner (Bakım Kuruluşları)
Devlet Hava Meydanları İşletmeleri Genel Müdürlüğü’ne ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne bağlı olarak çalışan Hava Trafik Kontrolörü, Apron Memuru, Havacılık Uzman Yardımcısı gibi meslek grupları KPSS ve YDS’den gerekli puanların alınması halindetercih edilebilmektedir. Ayrıca Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nda "Sözleşmeli Subay" olarak istihdam edilme olanağı da mevcuttur. Ayrıca KPSS Genel Kültür ve Genel Yetenek sınavlarının yanı sıra, Eğitim Bilimleri sınavına girmeleri halinde, Türkiye’de henüz yeni olan ve Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Meslek Liseleri bünyesinde açılan havacılık bölümlerinde, gerekli şartları sağladıktan sonra, “Öğretmen” olarak atanabilmektedir. Mezunlar benzer şekilde, Özel Havacılık Liselerinde de “Sözleşmeli Öğretmen” çalışma şansı bulabilmektedir. Ayrıca ALES ve YDS gibi sınavlarda gerekli performansı gösteren mezunlar akademik kariyer tercihi de yapabilmektedir.
Üst Derece Programlarına Geçit
Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES sınavından geçerli not almaları, yeterli düzeyde İngilizce dil bilgisine sahip olmaları ve ilgili enstitünün yönetmeliğinde belirtilen şartları taşımaları koşuluyla lisansüstü programlarında öğrenim görebilirler.
Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme
Bu programda sınavlar ve değerlendirmeler, “Tarsus Üniversitesi Ön lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği” hükümleri çerçevesinde yapılır. Derse devam ve uygulama ile ilgili koşulları yerine getirerek, yarıyıl sonu veya bütünleme sınavına girerek sınavdan 50,00 veya daha yüksek puan alan ve yarıyıl başarı puanı 50,00 veya daha yüksek olan öğrenciler Başarılı olarak değerlendirilir.
Mezuniyet Koşulları
Öğrencilerin programdan mezun olabilmeleri için tüm derslerini başarmış olmaları, programdaki derslerden en az 240 AKTS kredisi toplamış olmaları ve zorunlu yaz stajlarından geçer not almaları gerekmektedir.
Çalışma şekli (Tam Zamanlı, e-öğrenme )
Tam Zamanlı